Αντιμέτωποι οι παιδίατροι με το… ανοσολογικό κενό – Να εμβολιαστούν τα παιδιά για τη γρίπη
Αντιμέτωποι οι παιδίατροι με το… ανοσολογικό κενό – Να εμβολιαστούν τα παιδιά για τη γρίπη

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

Μια σειρά από ιώσεις του ανώτερου αλλά και του κατώτερου αναπνευστικού ταλαιπωρούν, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των σχολείων, πολλά παιδιά κι οι παιδίατροι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτό που χαρακτηρίζουν ως… ανοσολογικό κενό. 

Έτσι περιγράφει στο e-farmako την κατάσταση η Όλγα Τζέτζη, Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ν. Θεσσαλονίκης και Μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων κάνοντας ένα πρώτο… ταμείο για το 20ήμερο από τότε που χτύπησε το κουδούνι στα σχολεία αλλά και την παράλληλη έναρξη των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Όπως επισημαίνει η κ. Τζέτζη  «αυτό που περιμέναμε όλοι ως γιατροί, ως γονείς αυτό βλέπουμε να συμβαίνει στα σχολεία, αφού τα παιδιά επέστρεψαν για πρώτη φορά στις αίθουσες χωρίς μάσκες, καθώς διανύουμε μια φάση -παγκοσμίως- ανοίγματος της κοινωνίας και συνύπαρξης με τον κορωνοϊό».

Αναπνευστικές ιώσεις

Σύμφωνα με την παιδίατρο όπως γίνεται κάθε φθινόπωρο, αυτό αντιμετωπίζεται και τώρα. Ωστόσο όπως σημειώνει «φέτος μας καλούν πολλοί γονείς γι΄ έναν ακόμη λόγο, αφού όπως βλέπουμε αναμένουμε αύξηση όλων των αναπνευστικών ιώσεων, πέρα από τη λοίμωξη με τον SARS -Cov2. Επίσης φέτος η ανησυχία μας αυτήν την περίοδο έχει να κάνει και με την επικείμενη κι αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων γρίπης».

Τα μέτρα της πανδημίας, η… εξαφάνιση άλλων ιώσεων

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως τονίζει η Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων «ουσιαστικά δηλ. τώρα θα δούμε τις συνέπειες του λεγόμενου «ανοσολογικού κενού». Σας θυμίζω πως τα παιδιά, αλλά κι οι ενήλικες τα προηγούμενα 2- 2,5 χρόνια, δηλ. στην περίοδο της πανδημίας, λόγω και των μέτρων, δεν είχαν εκτεθεί σε πολλούς αναπνευστικούς ιούς. Φυσικά δεν είχαν επίσης εκτεθεί και στην γρίπη. Φέτος όμως περιμένουμε εκτός του Covid και λοιμώξεις από άλλους αναπνευστικούς ιούς, αλλά και λοίμωξη με γρίπη. Η ανησυχία πάντως αυξάνεται για τις πιθανές περιπτώσεις συλλοίμωξης κορωνοϊού και γρίπης για το πως θα αντιδράσει ένας οργανισμός».

Εκτός του κορωνοϊού ποιες λοιμώξεις ταλαιπωρούν τα παιδιά

Τι είναι αυτό που ταλαιπωρεί αυτήν την εποχή πολλά παιδιά, ερωτάται η κ. Τζέτση για να απαντήσει ως εξής: «Τώρα έχουμε λοιμώξεις σε παιδιά τόσο του ανώτερου όσο και του κατώτερου αναπνευστικού αυτό το διάστημα – είμαστε μόλις περίπου 20 μέρες μετά από το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και της έναρξης και των υπολοίπων εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Ουσιαστικά αντιμετωπίζουμε περιστατικά κυρίως με παιδιά εμπύρετα, με επίμονο βήχα, με έντονη φαρυγγαλγία».

Είχαμε ξεχάσεις τις άλλες λοιμώξεις…

Σχετικά με το εάν αυτό δείχνει πως γυρίζουμε σε προ της πανδημίας καταστάσεις σχετικά με τις ιώσεις η Πρόεδρος των Παιδιάτρων τονίζει ότι «φέτος νομίζω πως βλέπουμε πιο νωρίς τις λοιμώξεις που θα περιμέναμε. Θα μπορούσα να πω χαρακτηριστικά πως τα προηγούμενα δύο χρόνια κι εμείς οι παιδίατροι… ξεχάσαμε να βλέπουμε άλλες λοιμώξεις, πέραν του κορωνοϊού».

Οι συστάσεις για την γρίπη

Τώρα όμως βρισκόμαστε και στην περίοδο που η γρίπη και η αντιμετώπισή της είναι πλέον στο τραπέζι. Ήδη μεγάλο μέρος των παρτίδων των αντιγριπικών εμβολίων βρίσκεται στα φαρμακεία, σε πρώτη φάση, όπως ανακοίνωσε κι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Οι παιδίατροι είναι κατηγορηματικοί για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.  Όπως εξηγεί στο e-farmako η κ. Τζέτζη «εξάλλου κι εμείς ως παιδίατροι συστήνουμε – όπως κάνουμε κάθε φορά εξάλλου- στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με το αντιγριπικό εμβόλιο. Σημειώστε πως ο ΠΟΥ θεωρεί ως ευπαθή ηλικιακή ομάδα από τα 5 έτη και κάτω. Εμείς μάλιστα ως Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία συνιστούμε να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά και τασσόμαστε υπέρ του καθολικού εμβολιασμού φέτος ειδικά για την γρίπη. Ήδη έχουμε αρχίσει και συνταγογραφούμε εμβολιασμούς στα ιατρεία μας. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να γίνει από την ηλικία των 6 μηνών και άνω. Προσωπικά εγώ συστήνω ειδικά στους γονείς που στέλνουν για πρώτη φορά τα παιδιά τους για παράδειγμα σε παιδικούς σταθμούς να τα εμβολιάσουν. Φυσικά, να εμβολιαστούν και όσα παιδιά ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου κι αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά, νεφρολογικά προβλήματα ή που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, ή που διαβιούν κοντά σε άτομα μεγάλης ηλικίας κι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας. Να σημειώσουμε πως αυτά ίσχυαν κάθε χρόνο και βέβαια ισχύουν και φέτος».

Πηγή: e-farmako.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook :
Αναρτήθηκε από Παιδίατροι Θεσσαλονίκης 0 Σχόλια

0 Σχόλια

Τα σχόλια είναι κλειστά